Veelgestelde vragen (FAQ)
We hebben veel gestelde vragen en de antwoorden op een rijtje gezet. De lijst wordt regelmatig van een update voorzien.
Heb je zelf een vraag die er niet bij staat, stuur dan gerust een mail naar: communicatie@hbgm.nl.
-
Een Herenboerderij is een kleinschalig coöperatief gemengd boerenbedrijf. Een coöperatie van 200 tot 250 huishoudens is eigenaar en voor hen samen is er een boer die exclusief voor hen eten produceert dat zij wensen. Denk daarbij aan groenten, fruit, aardappelen, uien en vlees van runderen, varkens en eieren van eigen kippen. Een Herenboerderij is 15 tot 20 hectare groot en voedt circa 500 mensen.
-
Op deze plek is al eeuwen een boerderij, vanaf 1855 heeft familie Klomp de boerderij gerund als gemengd bedrijf. 20 jaar geleden is de boerderij verkocht aan Natuurmonumenten (NM) met het doel brandrode runderen te fokken om dit bijna uitgestorven oud-Nederlandse runderras voor uitsterven te behoeden. Dat is gelukt en toen Boer Antoon Klomp met pensioen ging, waren wij een passende partner voor Natuurmonumenten.
Naast Herenboeren Groote Modderkolk (HBGM) en het beheerkantoor Oost-Veluwe van NM is hier Verdandi gevestigd, een woonwerkgemeenschap vanuit de antroposofische visie voor 10 jongeren met een beperking. Zij hebben een eigen moestuin, boomgaard en dieren. De theeschenkerij van Verdandi is bekend om haar heerlijke koffie met zelfgebakken appeltaart.
De Groote Modderkolk is een open erf. Het prachtige klompenpad rond Loenen (11 km) begint en eindigt voor veel wandelaars bij de theeschenkerij.
Herenboerderij de Groote Modderkolk is de tweede Herenboerderij van Nederland (start mei 2019). De eerste was Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel.
-
De term biologisch heeft betrekking op de landbouwmethode, oftewel de manier waarop ons voedsel tot stand gekomen is. Er is een keurmerk vereist om je voedsel biologisch te mogen noemen. Binnen de coöperatie bepalen wij zelf hoe duurzaam we produceren. De voedselproductie is voor onszelf en wordt niet verkocht, waardoor we geen biologisch keurmerk nodig hebben. We weten wat we eten. Wij zoeken naar de ‘meest duurzame vorm van landbouw’. We noemen het ook wel ‘natuurgedreven landbouw’, dit gaat verder dan wat is gedefinieerd met de term biologisch.
Vraaggestuurd voedsel produceren, zo natuurlijk mogelijk; dat is wat ons drijft.
We zoeken naar de draagkracht van de bodem voor voedselproductie, uitgaande van een gezonde bodem in een gezond landschap. Het gebruik van middelen wordt hierbij zoveel mogelijk voorkomen. En mocht het noodzakelijk zijn, dan gebruiken we niet chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen die in de biologische landbouw zijn toegestaan.
-
De zaterdagochtend tussen 10.00 uur en 12.00 uur is het wekelijkse ophaalmoment. In de winter is de frequentie lager.
Dan staan de kramen met de verse oogst klaar en staat op de krijtborden wat die week de opbrengst per persoon is. -
Samen met Herenboeren bij jou uit de buurt kun je een groepje Herenburen vormen. Met deze groep maak je afspraken wie op welke dagen de oogst ophaalt. Gemakkelijk als je wat verder weg woont en bovendien duurzamer, omdat één Herenbuur al gauw voor bijv. 3 gezinnen de oogst kan ophalen. Daarnaast is het een leuke manier om met Herenboeren uit jouw eigen omgeving in contact te komen.
Herenburen is ook een carpoolmogelijkheid, waarbij je samen met je Herenburen naar de boerderij gaat. Ook dan gaan gezelligheid en duurzaamheid hand in hand.
Kortom: Herenburen is een concept dat herenboeren met elkaar verbindt en bovendien zorgt voor een beperking van onze CO2 footprint.
-
Het aantal opgegeven monden en of deze vegetarisch zijn of niet, kan eens per halfjaar, per 1 januari en 1 juli, schriftelijk gewijzigd worden.
-
Van de drie waarden die binnen HBNL en HBGM worden nagestreefd, ‘natuurgedreven’ en ‘economisch gedragen’ gaat dit over de waarde ‘sociaal verbonden’
Velen van ons voelen zich verbonden met de locatie en de grond van de boerderij, begaan met het welzijn van de dieren, de gewassen, de natuur, de boer en het landschap en zijn er op een of andere manier intensief bij betrokken. Leden leveren mooie bijdragen aan het draaien van de coöperatie en de boerderij. Omdat het ‘onze’ boerderij is, kunnen alle leden met initiatieven komen. Van meehelpen op de boerderij, deelnemen aan een commissie, kinderactiviteit of oogstfeest organiseren, recepten uitwisselen etc. Meedoen en gezelligheid voor wie dat wil, het is allemaal onderdeel van samen Herenboer zijn. -
Het streven is jaarlijks circa 50 soorten groenten te telen (wekelijks (ong 45 weken per jaar gemiddeld 5 soorten, afhankelijk van het seizoen). In de winter is er een periode dat er niet wekelijks kan worden uitgeleverd.
De verwachte opbrengst per mond, per jaar aan rundvlees is tussen 6 en 7 kg, varkensvlees tussen 6 en 7 kg. Het vlees wordt een aantal keren per jaar, nadat er geslacht is, diepgevroren uitgeleverd. Verder krijg je wekelijks week per mond 3-5 eieren. En als de fruitbomen zo ver zijn dat we kunnen oogsten, 3 à 4 soorten fruit.
Als eigenaren van onze eigen boerderij hebben we echter geen ‘zekere’ opbrengst. Weersinvloeden, insecten, de vruchtbaarheid van de grond, ziektes e.d. kunnen zorgen voor meer opbrengst dan verwacht of minder.Een meerpersoons huishouden legt eenmalig € 2.000,- in een 1 persoonshuishouden € 1.000,- dit is de investering die het opzetten van de boerderij mogelijk maakt. Verder delen we de jaarlijkse kosten. Op dit moment € 13,11 per persoon per week. Voor mensen die geen vlees eten geldt een tarief van € 8,34 per persoon per week.
-
Voor de boerderij hebben we ongeveer 200 tot 250 huishoudens nodig, ofwel maximaal 500 ‘monden’. Meedoen betekent dat je als huishouden lid wordt van de coöperatie en eenmalig € 2.000 inlegt per meerpersoonshuishouden en € 1.000 voor een éénpersoonshuishouden. Dat is het startkapitaal. Bij het aangaan van het lidmaatschap verbind je je voor in ieder geval voor 3 jaar.
Dit startkapitaal is nodig voor het aanbrengen van irrigatie, hekken, hokken, rasters, bodemverbetering, de aanschaf van dieren en de aanplant van bomen, struiken en de aanleg van paden.Daarnaast betalen de leden gezamenlijk de jaarlijkse exploitatiekosten. De jaarlijkse kosten worden begroot en gedeeld door het aantal personen dat van de boerderij eet. De begroting wordt vastgesteld door de leden in de Algemene Ledenvergadering (ALV). Bij jaarlijkse kosten kun je denken aan pacht, aankoop zaai- en plantgoed, dieren en hun voer, salaris van de boer en mechanisatie. Elk lid neemt voor minimaal 1 tot 5 ‘monden’ af van de boerderij. Hoe meer monden je afneemt, hoe hoger de wekelijkse contributie en hoe meer eten je krijgt. Leden van de Herenboerderij de Groote Modderkolk betalen op dit moment per mond € 13,11 per week, vegetariërs € 8,34.
De Herenboerderij heeft geen winstoogmerk.
-
Het lidmaatschap eindigt door het overlijden van het lid (natuurlijk persoon), het faillissement van het lid (rechtspersoon) of opzegging door het lid met inachtneming van de geldende termijnen. Opzeggen gebeurt schriftelijk bij het bestuur, vóór 1 oktober van het laatste kalenderjaar dat men lid wil zijn. (Details over de beëindiging van het lidmaatschap zijn vastgelegd in het huishoudelijk reglement.)
-
Herenboeren Nederland is gestart als een initiatief van enkele bewuste consumenten uit Boxtel. Deze groep heeft het concept van een lokale Herenboerderij bedacht, laten onderzoeken en doorrekenen. Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel is de eerste Herenboerderij.
Het idee van de Herenboerderij is zich gaan verspreiden en er kwamen al snel aanvragen uit het hele land. Herenboeren Nederland is intussen uitgegroeid tot een landelijke organisatie van professionals die meerdere lokale initiatieven ondersteunen met hun expertise, zowel bij de oprichting als in de voortgang. Denk daarbij aan onderzoek, opleiding van de boeren, het vervullen van het werkgeverschap t.a.v. de boeren, maken wijzigingsvoorstellen i.s.m met andere partners voor wet- en regelgeving, voedselveiligheid, juridische vraagstukken, automatisering, onroerend goed zaken, certificeringsprocessen, teeltplannen, verzekeringen. Herenboeren is daarmee een beweging waarin lokale Herenboeren initiatieven en Herenboeren Nederland met elkaar samenwerken om samen duurzaam voedsel te produceren. Herenboeren Nederland heeft de benodigde kennis, ervaring, goodwill en netwerk ten aanzien van het organiseren, oprichten en exploiteren van lokale coöperatieve Herenboerderijen en de verbinding daartussen verzamelt, ontwikkelt en ontsluit. Het Herenboerenconcept werkt vanuit de drie kernwaarden Natuur gedreven, Sociaal verbonden en Economisch gedragen.
-
Ja, de eerste is opgericht in 2016 in Boxtel, Herenboeren Wilhelminapark. Verspreid over Nederland zijn inmiddels al een tiental Herenboerderijen opgericht; sommigen pril, anderen vergevorderd. Op de site van Herenboeren Nederland kan je zien waar er nog meer boerderijen in oprichting zijn. Herenboeren de Groote Modderkolk is de tweede in Nederland, gestart in mei 2019.
-
Meewerken? Heel graag. Elke bijdrage is welkom. Van een keer een taart bakken of helpen bij een kindermiddag, af en toe een grote klus doen tot structureel meewerken op het land met het verbouwen van de groenten: van planten, wieden en schoffelen tot en met oogsten. Samen met de boer. Of het verzorgen van de dieren of zitting hebben in een werkgroep.
-
Mocht het betalen van het inleggeld (per huishouden eenmalig € 2.000 of per eenpersoonshuishouden € 1.000) in een keer bezwaarlijk zijn, dan is het ook mogelijk om – in overleg met de penningmeester – dit bedrag in 4 of 8 termijnen te voldoen.