Kippen

Er lopen 249 leghennen rond op de Groote Modderkolk, jaarlijks goed voor ongeveer 65.000 eieren. Het zijn goede legkippen van het ras Lohman Brown en biologisch gefokt.

Kipcaravan

De kippen zijn overdag buiten en ’s nachts zitten ze in een ‘kipcaravan’. Het is echt een wagen vol techniek. Lampen gaan automatisch aan en uit, luikjes open en dicht op een bepaalde tijd en eieren worden op een lopende band opgevangen. 

Gevarieerde voeding

De kippen eten zoveel mogelijk wat de eigen boerderij biedt. De boer zorgt voor een gevarieerd en gezond aanbod aan kippenvoer. Zo worden er bijvoorbeeld zonnebloemen en granen geteeld. De verrijdbare kipcaravan komt ook op de akker, zodat de kippen de grond van onnodig zaad kunnen ontdoen en deze bemesten. Maïs en zonnebloemen hoeven zo niet verhakseld te worden om als voer naar de kippen te worden gebracht. De kippen worden naar hun voer gebracht.

Veluwse natuur 

We zitten midden in de Veluwse natuur en dat betekent dat het houden van kippen best een uitdaging is. Met geluid onder de caravan, lichtjes in de wei en afrastering proberen we de vos, steenmarter en havik bij de kippen weg te houden. 

Vogelgriep

Helaas hebben we de laatste twee jaar veelvuldig te maken met de ophokplicht in verband met de vogelgriep. Vrije uitlopen zonder overkapping is daarom niet toegestaan. Inmiddels hebben wij het een beetje opgelost, door de kippen overdag in de tunnelkas te laten scharrelen.

 

Deel dit bericht: