Snoeien poel en maken houtrillen

In de wei rechts van de boomgaard, je ziet het bijna niet, maar daar ligt een mooie poel. Daar moest flink gesnoeid worden. In verband met reptielen, onder andere hagedissen en salamanders die daar hun jongen gaan krijgen, moest het snoeiwerk voor 15 maart klaar zijn. En dat is met ledenhulp gelukt!
Nu kan de loonwerker de poel verder schoonmaken. De gesnoeide takken worden op houtrillen gelegd. Tussen een dubbele rij palen wordt de ruimte opgevuld met de gesnoeide takken. Er zijn al een paar leden bezig om de rillen aan de rand van de boomgaard op te bouwen.
Het verwerken van snoeihout in takkenrillen is heel goed voor de biodiversiteit. Insecten zoals lieveheersbeestjes, hommels en spinnen kunnen er overwinteren. Die vormen weer voedsel voor vogels zoals koolmees en pimpelmees. Egels, wezels en padden vinden er een schuil- en overwinteringsplaats. En heggenmussen, winterkoninkjes en roodborstjes vinden er schuil- en nestplekken. Weer een stap in de kringlooplandbouw waar we op de boerderij naar streven.

Deel dit bericht: