Bijen op de boerderij

Op onze boerderij hebben we ook bijen!

‘Er wordt wel eens gezegd dat als de bijen uitsterven er geen voedsel meer geproduceerd kan worden’ vertellen imkers Martin Nusselder en Harry Oudt. ‘Dat is gelukkig niet waar, maar de bij draagt wel bij aan een goede opbrengst van veel gewassen. Voor de vruchtvorming van de fruitbomen op de boerderij heb je bestuiving nodig. Bestuiving kan onder andere met hulp van insecten zoals de bij of hommel. Om de bomen meer fruit te laten opbrengen zijn er nu 3 bijenkasten geplaatst bij de boomgaard. Dat zijn een hoop bijen. In de winter bstaat een bijenvolk uit 15.000 tot 20.000 bijen. In het voorjaar worden dat er tot 50.000 per kast.

Naast de fruitbomen zijn er op de boerderij veel meer drachtplanten. Dit zijn bloemen die door de bijen bezocht zullen worden en waarvan de bijen dan nectar en stuifmeel meenemen en er honing van maken. Over het hele jaar zullen zijn er verschillende drachtplanten, ook bloeiende groenten zoals bijvoorbeeld tomaten en courgette. Vergeet ook de bomen rondom de Groote Modderkolk niet: bijen halen ook hier veel voedsel uit.
De honing en stuifmeel van de bijen is de energievoorraad die gebruikt wordt als voedsel, met name voor de wintermaanden. Er zijn verschillende soorten honingbijen. Het Bijenras dat op de boerderij staat is de Buckfast Bij. Dit is een heel rustig en vriendelijke Bijenvolk.

Het is de bedoeling om ook een mooie schuilplaats te gaan maken voor de wilde Bij en Hommels op de boerderij. Ook zij spelen een belangrijke rol bij de bestuiving van de verschillende planten die op de Herenboerderij staan. Overigens zijn alle bijen wilde bijen. Slechts 7 soorten (van de 30000 soorten wereldwijd) zijn in kasten te houden.

De bijenpopulatie in Nederland staat onder druk door het gebruik van pesticiden bij de intensieve landbouw. En ook de opwarming van de aarde geeft veranderingen.”

Super dat we door bijen te houden op de boerderij ook een bijdrage kunnen leveren aan de instandhouding van de bijenpopulatie in Nederland.

Deel dit bericht: