De coöperatie Herenboeren Groote Modderkolk wordt geleid door een enthousiast bestuur. Hieronder stellen zij zich voor en vertellen hun verhaal.

Anke-40 (2)
HEnk
Bestuur

Anke Overeem – voorzitter

Sinds mei 2019 ben ik lid. Ik woon in Dieren, heb 2 volwassen dochters en werk als senior beleidsadviseur bij BMC, een adviesbureau voor overheden.

Mijn ouders hadden zelf een moestuin, kippen en varkens. Daar aten we het jaarrond van. Later had ik zelf ook een moestuin en kippen. Helaas had ik daar vanaf 2010 geen tijd meer voor. Ik miste die groenten van de koude grond en de blije kippen. Ook het zelf verantwoordelijkheid nemen voor de planten en dieren die op mijn bord belanden. Ik droomde jaren van een eigen moestuin, maar… onderhouden door iemand anders. In 2017 las ik over de herenboerderij in Boxtel. Voor mij hét antwoord, alleen te ver weg. Het initiatief in Loenen vond ik dan ook een geschenk.

Vanaf het begin voel ik mij mede-eigenaar en medeverantwoordelijk voor de coöperatie. Ik ben vooral op mijn plek als ik eraan kan bijdragen dat zaken goed georganiseerd zijn. En mijn interesse ligt het meest bij de kernwaarde natuurgedreven. Ik heb mij daarvoor ingezet in de teeltcommissie en boomgaardwerkgroep en nu als voorzitter van het bestuur. Het mooie aan onze coöperatie vind ik dat we het gezamenlijk doen. Met zoveel mensen een bedrijf runnen is een uitdaging. En zorgen dat het bedrijf financieel gezond is ook. Ik hou van uitdagingen, voor mij is dit dan ook echt genieten.

 

Henk Heijenk – secretaris

Wij zijn lid geworden in de periode van de kartrekkersgroep, dus nog voor de daadwerkelijk opstart van de boerderij.

We zijn lid van Herenboerderij Groote Modderkolk geworden omdat we veel waarde hechten aan eerlijk en zuiver voedsel dat bij voorkeur lokaal is geproduceerd, past bij het seizoen en liever niet in plastic is verpakt. En verder is de Groote Modderkolk een prachtige plek om als vrijwilliger een beetje mee te helpen.

Mijn reden om me aan te melden voor een bestuurstaak: het eerste bestuur heeft keihard gewerkt, samen met Marleen en vele anderen, om de boerderij van de grond te krijgen. Met succes, maar we zijn er nog lang niet en we zitten nog steeds in een moeilijke fase, met name omdat we nog niet het gewenste aantal leden en ‘monden’ hebben. Ik hoop dat ik met mijn achtergrond als projectmanager van technische projecten en boerenzoon, een bijdrage kan leveren in de volgende fase van de ontwikkeling van de boerderij.

 

Linda Locher – penningmeester

 

Gea Dijkhuizen
Hans
Frank Goossens

Gea Dijkhuizen

Hallo! Mijn naam is Gea Dijkhuizen. Ik ben 60 jaar, heb 3 kinderen en woon met mijn partner in Loenen. Wij zijn sinds juli 2019 lid en we hadden verschillende beweegredenen: de coöperatieve gedachte; samen zo’n mooi initiatief ondersteunen in je eigen regio, alle verse (h)eerlijke producten en voor mij persoonlijk was ook het deel uitmaken van een daadwerkelijke boerderij een belangrijk motief.
Dit heeft vast te maken met mijn achtergrond: ik kom uit een boerenfamilie; veelal gemengd bedrijf. Mijn vader had altijd een grote moestuin en ik ben daarna altijd op zoek geweest naar zoveel mogelijk voeding, vooral groenten en vlees, buiten de supermarkten om.
In ‘t dagelijks leven ben ik directielid bij zorgorganisatie Riwis in Apeldoorn en stuur ik de ouderenzorg aan in o.a. de Beekwal in Eerbeek en Tolzicht in Brummen. Mijn motivatie om graag in het bestuur te willen is met name dat ik graag een bijdrage wil leveren aan iets dat mezelf ook na aan ‘t hart ligt. En dat is zeker de Herenboerderij! Ik ken de eindverantwoordelijkheid van het ‘runnen’ van een organisatie. Ik denk daarom dat ik de meeste waarde kan leveren in ons bestuur op de kernwaarde ‘Economisch Gedragen’. Ik zal me dus o.a. gaan inzetten op de grote lijnen rond het jaarplan, de exploitatie (incl. werving!) en de meerjarenstrategie. Het bestuur voelt als groep heel goed en ik heb er veel vertrouwen in dat we samen met de boeren en alle leden er iets goeds van gaan maken!

 

Hans Gerrits

Zo’n gelegenheid krijgen we maar 1 keer dachten we tijdens een informatiebijeenkomst op de boerderij. Samen met elkaar onze eigen boerderij. Bewust met voedsel bezig gaan in plaats van gedachteloos je karretje vullen in de supermarkt. Een wereld van verschil. Op het moment dat we de handtekening zetten voelde ik me ook verantwoordelijk en wilde een bijdrage leveren aan het opzetten van de boerderij. Primair houd ik me bezig met de distributie van het vlees, groente en eieren samen met een fijn team vrijwilligers. Daarnaast draag ik mijn steentje bij in de communicatie en help mee om de beestenboel rond te krijgen. Klein beetje over mezelf: Net de 50 gepasseerd, getrouwd met Harriët, samen 2 dochters en woonachtig in Apeldoorn. Eindverantwoordelijk bij een technisch bedrijf in Harderwijk. In de winter wordt zoveel mogelijk vrije tijd opgeslokt aan skiën. Bij voorkeur in de Italiaanse Dolomieten.

Frank Goossens

Sonja en ik zijn lid sinds mei 2019 en hebben de vliegende start van erg nabij meegemaakt. Het opbouwen van vreemde projecten doe ik mijn leven lang al. Ik heb een aantal verschillende tandartspraktijken helpen oprichten. En ook in de hobbysfeer is het opzetten van kleine evenementen ons niet vreemd. Dus ik was wel te porren om meteen in het bestuur te komen meelopen. Want aan zitten zijn we niet veel toegekomen. Het was een en al enthousiasme in het begin. Waar je ook heel ver mee komt is creativiteit. Er is zoveel te doen en te verzinnen, dat het een normaal mens teveel wordt. Maar wat is er nou leuker dan een probleem op te lossen en mensen blij te maken? Iemand die van de grond af wel eens wat opbouwt zal beamen: het komt nooit af en je maakt het nooit iedereen naar de zin. Maar het is altijd prettig om na een tijdje terug te kijken en er samen van te genieten. En het enthousiasme van een paar ijverige starters leidt altijd tot de aansluiting van veel meer mensen die dat van harte komen ondersteunen.

Met andere woorden, opgeven is er niet zo snel bij. Inmiddels hebben we vanuit Herenboeren Nederland heel veel extra steun. Dat is ons een reuze duw in de rug geweest. We zijn ons er allemaal van bewust dat er op de Groote Modderkolk heel veel ervaring is opgedaan. Hopelijk hebben de volgende boerderijen daar veel aan.

Debora van Zee

Debora van Zee – algemeen bestuurslid

Wij zijn in juni/juli 2020 lid geworden van de Herenboerderij.

Motivatie:
De gangbare manier van voedselvoorziening is niet houdbaar. Reguliere landbouw en veeteelt brengen milieuschade en leed voor mens en dier met zich mee.  Bovendien verdienen veel boeren, ook in Nederland, geen goede boterham met hun harde werk. Om maar niet te spreken over de vele seizoenarbeiders wereldwijd die niet eerlijk beloond en behandeld worden. Deze bewustwording heeft bij mij 5 jaar geleden geleid tot een carrière-switch van voedingskundige naar zelfstandig adviseur & duurzaamheidsmanager in de voedingsmiddelenindustrie.  De mogelijkheid om actief deel te nemen aan Herenboerderij de Grootte Modderkolk voelde dan ook als een unieke kans om (soms letterlijk 😉) ‘met de poten in de modder’ mee te bouwen aan een alternatieve, duurzamere manier van voedselvoorziening.  Wij vinden het bovendien belangrijk dat onze zoon van 6 weet wat erbij komt kijken om goed eten te produceren.

Als algemeen bestuurslid kan ik mijn professionele kennis, bijvoorbeeld t.a.v. kwaliteitsmanagement, toepassen op onze boerderij en tegelijkertijd veel leren van onze boeren en andere vrijwilligers. Door ‘gewoon’, samen, te doen. Wat ik bovenal meebreng is passie voor voedsel en een sterk geloof in het Herenboerenconcept. Een succesvolle uitvoering hiervan kan veel betekenen voor de voedseltransitie in Nederland.