Herenboeren Groote Modderkolk
  • Herenboerderij
  • Word lid
  • Agenda
  • Nieuws
  • Coöperatie
    • Bestuur
    • Contact
  • Contact

 

 

Van akker naar keukenkast

Na de oogst van de aardappelen, groenten en fruit, is het maar een kleine stap naar de keuken van de leden. Hoe die stap wordt gezet, daarover word binnen de coöperatie goed nagedacht. Sommige producten zijn dagvers, en kunnen vanaf het veld zo naar de leden. Andere producten, bijvoorbeeld appels, peren en aardappelen, worden gekoeld bewaard op een daarvoor geschikte locatie, binnen of buiten de boerderij. Het vlees is een ander verhaal. Nadat de dieren zijn geslacht, verwerkt en het vlees vacuüm is verpakt, wordt het vlees diepgevroren bewaard.

Leden delen de kosten en krijgen producten
Leden van de coöperatie delen de exploitatiekosten van hun boerderij. Daarvoor in de plaats krijgen ze wekelijks eten van diezelfde eigen Herenboerderij. De maandelijkse betaling per persoon die van de boerderij eet, is feitelijk de smeerolie van het bedrijf en zorgt voor de continuïteit van de bedrijfsvoering. De manier waarop de producten worden aangeboden, is aan de coöperatie. Wel is het altijd de coöperatie die het geld beheert.

Een voor de hand liggend scenario, is als elk huishouden aangeeft hoeveel personen van de boerderij eten, vegetarisch desgewenst. Elke persoon (twee kinderen kunnen bijvoorbeeld samen voor één mond tellen) ontvangen een op de wekelijkse behoefte gestandaardiseerd pakket. Hierin zit een bepaalde hoeveelheid aan verse groenten, aardappelen, fruit en eieren. Vlees kan ook, maar aangezien dat diepgevroren is, kan een ander ritme dan wekelijks beter passen. De leden worden vooraf geïnformeerd over wat er in het pakket zit. Dat kan een aanzet zijn om onderling te ruilen, wat overigens een prima manier is om de binding tussen de leden te versterken.

Van boerderij naar huis
De Herenboerderij is de spil van de coöperatie, want daar gebeurt het. Het is dus niet vreemd als leden-huishoudens wekelijks een bezoek brengen aan de boerderij om daar hun eten op te halen. Elke week zijn er twee momenten waarop de leden terecht kunnen, op zaterdagochtend van 09:00 – 11:00 en woensdagmiddag van 16:00 – 17:30. Maar het kan, of moet soms ook anders. Zeker als de (gevoelde) afstand boerderij-lid minder makkelijk te overbruggen is, kan het foodpool principe een uitweg bieden. Hierbij worden leden die dicht bij elkaar wonen aan elkaar gekoppeld en stellen ze samen een schema op. Ook kunnen afhaalpunten uitkomst bieden. Niet elke boerderij is hetzelfde en niet elk lid zit er op dezelfde manier in.

Andere onderwerpen

P1020031

Alleen voedsel of meer?

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1abc

De baten en…. de kosten

6EC21A57-C20D-4190-8245-6F122037E117

De boerin in dienst

P1000359

De coöperatie

IMG_0394

Fruit van eigen boom

UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1b0e

Natuurlijk biologisch

4 mei koeien (19)

Rundvlees van buiten

2A41B2D6-5BC4-40BF-94B6-09CCBA75E52A

Varkensvlees uit de wei

2109371F-BBCC-4460-A244-90207FC66603_1_105_c

Verse groenten van eigen land

Kippen weer naar buiten

Vrij uitloop voor kippen

Deel dit bericht:

Wil je ook meedoen?
Sluit je bij ons aan.
grootemodderkolk@herenboeren.nl
© Herenboeren Groote Modderkolk - Samen duurzaam voedsel produceren