Fruit van eigen Herenboeren Bodem

In het weekend van 15 en 16 februari is een volgende stap gemaakt in de verdere aanleg van de boerderij. In dit weekend hebben de leden van de herenboerderij onder leiding van de mensen van museumtuin ‘t olde Ras een gebied van ruim 1 hectare voorzien van 1300 fruitbomen. 

Symbolisch heeft kartrekker van het eerste uur Johan van Riel de eerste boom geplant met de bats die door Herenboeren Nederland geschonken is bij de opening van de herenboerderij. (Foto 1)
Na het plaatsen van de boom ging de eerste groep leden aan de slag om de bomen in de grond te zetten. Het was heerlijk weer en de sfeer op de akker was geweldig. De leden werden op de akker voorzien van een natje en een droogje. Aan het eind van de eerste dag stonden er 670 bomen op hun plek. Na deze knappe inspanning genoten de leden van een welverdiend hapje en drankje in de Potstal. 

Op  de tweede dag ging de volgende groep leden vol enthousiasme aan de slag om de laatste ruim 700 bomen te plaatsen. De voorspellingen voor deze dag waren minder met name door de wind maar dit deerden de leden niet. Rond het middaguur kreeg deze groep een lekkere lunch aangeboden en werden ze afgelost door de derde groep leden. Aan het eind van de dag waren de 1300 fruitbomen geplaatst waarbij de laatste 5 bomen werden geplant door Berend names het bestuur; Gerty, Frans en Marleen namens de project groep; Aaron en helpers namens museumtuin ‘t olde ras; enkele dames namens de catering en Sonja namens alle leden en vrijwilligers.

De boomgaard bestaat uit maar liefst 1300 bomen en bessen van ruim 70 verschillende soorten, waaronder veel oude rassen maar ook populaire appelsoorten. In de boomgaard staan appels, peren, bessen, pruimen, kersen en enkele exoten zoals abrikozen en perziken.  

Sinds herenboerderij De Groote Modderkolk in april 2019 de magische grens van 100 deelnemers bereikte, heeft de coöperatie nog een flinke groeispurt gemaakt. Inmiddels staat de teller op 153 leden. Loenen is de eerste Gelderse en na Boxtel de tweede plaats in Nederland met een herenboerderij. De deelnemers hebben allemaal geld ingelegd en betalen wekelijks een bedrag per mond voor duurzame groenten, fruit, eieren en vlees van hun eigen, maar door een professionele boerin gerunde boerderij.

Deel dit bericht: