Saamhorigheid: Opening Herenboerderij

Op 25 Mei was het zover; de opening van Herenboerderij Groote Modderkolk. Enkele weken aan voorbereiding en hoop op mooi weer heeft geleid tot een geweldige opening. 

Rond 14:00 uur hebben de leden, buurt en genodigden zich verzamelt. Koffie, thee en allerlei hartigheden gemaakt door en voor de leden stonden klaar om iedereen te ontvangen. De ‘camping’ op de Groote Modderkolk was gezellig aangekleed. Een accordeoniste zorgde voor de muzikale begeleiding. Er ontstond een gezellige sfeer op de camping waar iedereen met elkaar in gesprek ging. 

 

Rond 14:30 werden alle aanwezigen bij elkaar geroepen en zijn ze onder begeleiding van enkele kartrekkers richting een van de weilanden gebracht. Op dat weiland was een mooie tent neergezet samen met een tweetal microfoons. Achter de tent stond de grote Kip-caravan die later nog een rol zou gaan spelen. 

 

De officiele opening kon beginnen. Allereerst nam de voorzitter van de coöperatie het woord. Berend vertelde over het ontstaan van het initiatief en heeft alle genodigden welkom geheten en bedankt voor hun steun. Na Berend namen Theo (Natuurmonumenten) en Geert (Herenboeren Nederland) het woord. Theo vertelde over de totstandkoming van de samenwerking tussen Natuurmonumenten en Herenboeren. Buiten de samenwerking in Loenen is inmiddels ook een samenwerking ontstaan in Rotterdam. 

 


Geert heeft vervolgens namens Herenboeren Nederland een bats uitgereikt aan Herenboeren Groote Modderkolk. Deze schop zal een mooie plaats krijgen op de boerderij. 

 

Na Theo en Geert heeft wethouder Cziesso van de gemeente Apeldoorn het woord gekregen. Hij geeft aan dat de gemeente het initiatief ondersteunt maar dat er met name op het gebied van de regelgeving nog wel werk aan de winkel is. 

 

Na al deze mooie woorden is het tijd voor de officiële opening. Hiervoor worden Cor en Bertha naar voren geroepen. Cor en Bertha zijn de leden die lidnummer 1 hebben toegewezen gekregen en zijn door de kartrekkers naar voren geschoven om de officiële openingshandeling uit te voeren. Hiervoor worden zij naar de kip-caravan gebracht. 

Alle aanwezigen draaiden vervolgens ook bij om de officiële opening te kunnen meemaken. Met een druk op de knop voeren Cor en Bertha de officiële opening uit en daarmee worden de luikjes geopend voor de 249 kippen die vervolgens naar buiten mogen. Het duurt even voordat de eerste kippen zich laten zien maar ze komen voorzichtig naar buiten. 

 

Na de officiële opening begaven alle aanwezigen  zich weer naar de ‘camping’. Hier stond een (alcoholvrij) drankje klaar waarmee alle aanwezigen proosten op de geopende herenboerderij. De eerste Herenboerderij in de provincie Gelderland is een feit: Herenboeren Groote Modderkolk zijn officieel gestart. 

 

Na de proost worden Cor en Bertha weer naar voren gehaald. Bij de herenboerderij hoort een officieel certificaat. Het eerste certificaat met lidnummer 1 werd uitgereikt aan Cor en Bertha. Hierna konden gedurende de rest van de middag de andere leden ook hun certificaat ophalen. 

 

Onder het genot van een hapje en een drankje genoten de aanwezigen nog na van een prachtige middag. De kinderen vermaakten zich bij de door Natuurmonumenten georganiseerde activiteiten, de midwinterhoorngroep uit Doesburg legt uit hoe de hoorns gemaakt worden en laat ze af en toe horen, de twee verhalen vertellers die aanwezig waren vertelden over oa. het verleden van de Groote Modderkolk en de accordeoniste omlijst het geheel met vrolijke tonen. 

Na een mooie middag gaat iedereen voldaan naar huis. Wat was het een leuke opening met leuke mensen. 

 

BEKIJK HIERONDER ALLE FOTO’S

Deel dit bericht: